sophiegreen interior architecture

MAIKÄFERSIEDLUNG
House
< MUNICH

Kitchen Living area

Complete
Renovation &
Space Redesign


Munich,
Germany

MAIKÄFERSIEDLUNG - House - MUNICH >

Complete renovation and space redesign of a compact end of terrace house in the 1930s 'May Beetle' settlement in Munich, Germany. Sophiegreen was comissioned by the clients (a family with two children) to add livable space and maximise light in this 1 bedroom property while staying in accordance with the ideals that the garden city was built in: a living environment characterized by usable open spaces - a private garden opposite the house accessed through an open living area.

Four large dormer windows were installed, a gable wall opened with glass double doors to the garden, access created from a new turned wooden staircase, as well as a compact floor plan and installation solutions. Planning from the inside to the outside, and space reconfiguration creates two additional bedrooms and a shower room on the upper floors: living through internal growth.

On a total of 50.5m² of living space (without basement), a small, dark end-of-terrace house became a modern, bright family home. On the ground floor you enter the living area via the cloakroom; The dining area with bench combines cooking with living; in the basement: a hobby room, technical room and a large bathroom, on the 1st floor two children's rooms and a shower room, with the master bedroom on the top floor. A polished concrete floor on the ground floor connects the areas, conveys space and stands in gentle contrast to the warm wood of the stairs, bench and parquet on the upper floor. Space is saved with white sliding doors that retreat into the walls and innovative storage solutions, while new windows, glass doors and panels create a light-filled property.

LOCATION
Munich, Germany

SURFACE
80 m²

STATUS
Delivered 09/2018

PHASES
First Draft to Project Completion
Design Concept
Execution Planning
Building Supervision

CLIENT
Private

TEAM
Sophie Green

PHOTOGRAPHY
Olaf Becker
Nicola Riva

COPYRIGHT
sophiegreen

more in RESIDENTIAL